уторак, 17. април 2012.

НОВОСТИ У ХРАМУ У ГЛОГОЊУ


Вољом Божијом, молитвама Св. апостола Петра и Павла и Вашим добровољним прилозима успели смо да мало поновимо наш храм, да га учинимо лепшим, светлијим, радоснијим и Богу угоднијим.

На почетку 2010. године смо, као што Вам је познато, извршили Освећење плаца за нови храм и Крста на месту где ће, ако Бог да, бити центар Светог Олтара у новом храму. Том приликом је прикупљено 26.400 динара од добровољних прилога. Од тих средстава смо набавили нови Крст за Часни Престо (централни сто у садашњем Олтару на коме се служи Св. Литургија), два нова чирака за свеће и Носач Кадионице. У току ова три месеца прикупили смо још 13.000 динара од прилога у храму у периоду јануар-март и 30.000 од разних приложника (међу којима морам поменути г-ђу Мару Милановић из Банатског Новог Села као и супружнике Владету и Персиду Пандуровић из Крњаче, који су својим прилозима омогућили набавку два нова Барјака за Литију, као и своју супругу Босиљку која је приложила Плаштаницу за Велики Петак. Такође овим путем помињем и захваљујем се супружницима Живиславу и Верици Ђуричић, који су израдили и поклонили Постоље у које ћемо положити Плаштаницу после Опела на Велики Петак).  Наравно, захваљујем се чтецу Милану Ружичићу, прислужнику Олтара Руске Цркве у Београду, Дивни Николић из Падинске Скеле, Милени Плахћински, нашој куми из Падинске Скеле; Мири Граоњи из Батајнице, Тиосави Тадић из Борче и Владу Зарков из Бановаца, службеницима ГСП-а; многима из Банатског Новог Села (међу њима: Драгану Пролету за прилог и помоћ у пребацивању набављених ствари за храм,  Мићи Антићу за добро и велико срце, удовици Милици-Миљи Којић-мајци нама добро познатог Синише Којића, Далибору Росићу-приватнику и власнику СТР Папагај, који нам је небројено пута помагао кад нам је било тешко и радовао се у нашим радостима, Стевану Калкану, возачу ГСП-а и доносиоцу радости у наша срца кад је требало, куми Јованки Јовић, куми Јованки и куму Максиму Божићу, Јови Андрићу, и последњем али само у овом списку Остоји Петровићу - пензионисаном вишедеценијском домару Богословског Факултета СПЦ у Београду).


Од прикупљених средстава још смо набавили нову Кадионицу, Плаштаницу. два Барјака за Литију, Христов Гроб, Постоље целивајуће иконе, Певницу.

Наравно, не могу а да не захвалим Ђури Пролету, столару из Банатског Новог Села и мајстору за израду Христовог Гроба, Постоља целивајуће иконе и Певницу; потом Драгану Стојановићу-Ћупу, председнику Грађевинског Одбора ЦО Глогоњ, за превоз Христовог Гроба, Постоља целивајуће иконе и Певнице из Банатског Новог Села до Глогоња, као и за помоћ при утовару и истовару истих ствари. Такође велико ХВАЛА Васи Јованову и његовом сину Драгану, Данијелу Славсковском и Јосипу Бијелићу за указану помоћ при истовару ствари у Глогоњу, унос и постављање истих у храм.

Крајем 2010. године смо набавили нови стихар за помагаче у олтару. Њега је свечано носио наш ђак Немања Падежанин. Крајем исте године, тачније 25. новембра, освећен је темељ за наш нови храм и настављено је прикупљање даљих прилога.

У току 2011. године добротом протојереја-ставрофора Видана Томанића (био парох у Глогоњу пре нашег оца Мирослава, од 1981. до 1984. године) и Управе Храма Светог Александра Невског (храма који је највише од свих Београдских храмова окупљао омладину у току две последње две деценије) добили смо на поклон једну комплетну свештеничку одежду, као подстрек да наставимо наш труд. Уз њу смо добили и неколико покривача Часних Дарова у Олтару.

У току 2012. године стигле су нам из Невског још две свештеничке одежде велике вредности а пред Лазареву Суботу су у наш храм добротом анонимног приложника стигле две велике Иконе Господа нашег Исуса Христа и Мајке Божије које ће, надамо се, красити и наш нови храм али и хранити душе свих оних који се буду пред њима молили. Такође у Страсној (Страдалној недељи) стигли су нам и нови покривачи Часних Дарова, рад сестре Наде Ђурић промоћнице при манастиру Јовању у Овчарско-кабларској Клисури, којој и овим путем благодарим.

По Томиној недељи смо од добровољних прилога на Васкршњем јутрењу и Литији у поноћ као и од прилога на сам дан Васкрса набавили нови Прибор за Свету Тајну Крштења.

Још једном а могао бих у бесконачне векове ХВАЛА СВИМА ВАМА И НЕКА ВАС ГОСПОД ЗА СВЕ ОВО ПОМЕНЕ У ЦАРСТВУ СВОМЕ СВАГДА, САДА И УВЕК И У ВЕКОВЕ ВЕКОВА. АМИН.

Ваш парох.

Нема коментара:

Постави коментар