уторак, 17. април 2012.

НОВОСТИ У ХРАМУ У ГЛОГОЊУ


Вољом Божијом, молитвама Св. апостола Петра и Павла и Вашим добровољним прилозима успели смо да мало поновимо наш храм, да га учинимо лепшим, светлијим, радоснијим и Богу угоднијим.

На почетку 2010. године смо, као што Вам је познато, извршили Освећење плаца за нови храм и Крста на месту где ће, ако Бог да, бити центар Светог Олтара у новом храму. Том приликом је прикупљено 26.400 динара од добровољних прилога. Од тих средстава смо набавили нови Крст за Часни Престо (централни сто у садашњем Олтару на коме се служи Св. Литургија), два нова чирака за свеће и Носач Кадионице. У току ова три месеца прикупили смо још 13.000 динара од прилога у храму у периоду јануар-март и 30.000 од разних приложника (међу којима морам поменути г-ђу Мару Милановић из Банатског Новог Села као и супружнике Владету и Персиду Пандуровић из Крњаче, који су својим прилозима омогућили набавку два нова Барјака за Литију, као и своју супругу Босиљку која је приложила Плаштаницу за Велики Петак. Такође овим путем помињем и захваљујем се супружницима Живиславу и Верици Ђуричић, који су израдили и поклонили Постоље у које ћемо положити Плаштаницу после Опела на Велики Петак).  Наравно, захваљујем се чтецу Милану Ружичићу, прислужнику Олтара Руске Цркве у Београду, Дивни Николић из Падинске Скеле, Милени Плахћински, нашој куми из Падинске Скеле; Мири Граоњи из Батајнице, Тиосави Тадић из Борче и Владу Зарков из Бановаца, службеницима ГСП-а; многима из Банатског Новог Села (међу њима: Драгану Пролету за прилог и помоћ у пребацивању набављених ствари за храм,  Мићи Антићу за добро и велико срце, удовици Милици-Миљи Којић-мајци нама добро познатог Синише Којића, Далибору Росићу-приватнику и власнику СТР Папагај, који нам је небројено пута помагао кад нам је било тешко и радовао се у нашим радостима, Стевану Калкану, возачу ГСП-а и доносиоцу радости у наша срца кад је требало, куми Јованки Јовић, куми Јованки и куму Максиму Божићу, Јови Андрићу, и последњем али само у овом списку Остоји Петровићу - пензионисаном вишедеценијском домару Богословског Факултета СПЦ у Београду).

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Христос васкре из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима Живот дарова! Тим речима и том песмом Црква слави најрадоснији празник васцелог рода људског - Васкрсење Христа Спаситеља. Ове године имали смо прилику и част да видимо како Христос васкрсава у лепоти нашег храма, па и у душама и срцима свих оних младих Глогоњаца, младих жељних радости, среће, заједништва и љубави.

Свима топло захваљујем што су се у оноликом броју одазвали и најпре били на Врбици, литији за децу на Лазареву Суботу која ће, надамо се, постати нова традиција у Глогоњу за све младе и старије родитеље и њихову децу. Било је око три стотине оних озарених срећом и радошћу.

Такође се топло захваљујем свима онима који су били у нашем храму за Велики Четвртак и Велики Петак при побожном читању Страсних (Страдалних) Јеванђеља), изношењу Плаштанице и Опела. Највише се топло захваљујем и свима који су срцем, душом и ногама били на Васкршњој литији у поноћ, у ноћи уочи Васкрса. Уједно молим за опроштај за мало бржи темпо.

Овим најављујем и могућност да ускоро започнем и одржавање Православних трибина за младе као и објављивање краћих Правила понашања како у храму тако и при обредима (крштењима, опелима, венчањима), са надом да ћете књижицу тих Правила радо набављати и читати.

Овим путем позивам све моје Глогоњце и Глогоњке да све фотографије које су сликали пошаљу на мој лични е-маил ivce970@gmail.com како бисмо исте поставили и на наш сајт. Слике које имам ускоро ће бити постављене.

Свештеник Иван Делић
парох глогоњски