уторак, 31. јул 2012.

Духовни извештај са Поклоничког путовања на Острог

Помаже Бог!
И ове као и ранијих година једна мала поклоничка групица кренула је пут Острога, једне од највећих светиња са наших крајева. Охрабрени повратком Ћире, возача који нас је и пре две године возио тамо, у групи од 51 путника и два возача нађе се заједно двадесет поклоника из Глогоња (тринаест потпуно нових, барем од оних који су путовали са мном раније), по осам из Опова и Качарева, троје из Сефкерина, двојица из Панчева, две путнице са Прелива (код Бесног Фока), као и по један поклоник из Врбовског, Бежанијске Косе, Обреновца, Банатског Брестовца, Алибунара, Крагујевца, Падинске Скеле (моја маленкост). Да би ово путовање прерасло у интерконтинентално побринула се сестра Драгица (родом и пореклом наша Глогоњка) из Аустралије.
Кренусмо у лепу прохладну ноћ око 23 часа из центра села. Пред пут као што и приличи таквом путовању одслужен је молебан за путовање, где смо од Господа измолили Благослов за путовање. У Панчеву се придружило десетак путника, на силаску са Панчевачког моста још двоје, један код Сајма и један путник у Горњем Милановцу.
Атмосфера путовања је умногоме подсетила на ону од пре две године. Као и тада побринух се да путници буду што опуштенији, па сам засмејавао (за разлику од пре две године, шале и опуштеност су почели већ у Београду, нисам чекао Чачак).
Претходних година смо имали намеру да се духовно припремимо за пут гледањем филма о Преносу моштију Светог Василија са Острога у његову родну Херцеговину сада већ давне 1996. године. Сада се та намера и остварила. Филм смо одгледали на самом доласку на Рудник где смо направили прву паузу.
После малог предаха настависмо даље. Пошто је аутобусу било доста супружника као и оних који су већ дуго у емотивној вези понесох од куће филм који ме итекако одвратио од помало незрелог живота и припремио за брак и одговорност коју брак носи. Народ је итекако лепо примио гледање тог филма, а они који још увек нису у браку понесоше (надам се) чврсту жељу да се што пре венчају и чвршће вежу једно за друго.